Cranio Sacraal Therapie
Cranio
de Zen onder de therapieën
Wat bijna veertig jaar geleden werd ontdekt als een onverklaarbaar fenomeen tijdens een operatie, werd de basis voor wat momenteel een van ’s werelds belangrijkste natuurlijke therapieën uitgroeit: Cranio Sacraal Therapie.
Cranio Sacraal Therapie (CST) is een effectieve therapie die diepe, helende ontspanning creëert en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam activeert. Spanningen in het lichaam en de geest ontstaan vanuit een ‘overspanning’ van ons zenuwstelsel. Cranio Sacraal Therapie biedt de mogelijkheid om deze spanning te (h)erkennen en zo op een zachte, lichaamseigen wijze genezing en innerlijke balans (homeostase) te herstellen.
Het Cranio Sacraal systeem bevindt zich in het gebied tussen de schedel en het heiligbeen (cranium en sacrum). Het systeem omvat de hersenen, het ruggenmerg en het hersenvocht en wordt omsloten door het hersenvlies, dat van de schedel overgaat in het ruggenmergvlies (dura mater) en dat eindigt bij het heiligbeen. Binnenin deze beschermende vliezen bevindt zich ons zenuwstelsel. Men heeft ontdekt dat het hersenvocht (dat het zenuwstelsel en de hersenen omgeeft) in een continue, ritmische beweging binnen dit systeem circuleert en dit is noodzakelijk om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Deze ritmische beweging wordt het Cranio Sacraal ritme genoemd.
Het Cranio Sacraal ritme is voor het eerst fysiek waargenomen door de Amerikaanse chirurg/osteopaat dr. John Upledger tijdens een open hersenoperatie. In navolging van dr. William Sutherland die omstreeks 1920 baanbrekend pionierswerk verrichtte – en die dit ritme ‘The Breath of Life’ noemde – was hij in de zeventiger jaren de grondlegger van de huidige behandelingsmethoden en –technieken, die de basis vormen van de Cranio Sacraal therapie in zijn huidige vorm. Ook Etienne Peirsman heeft met zijn opleidingsinstituut (PCSA) aan de verdere ontwikkeling van de Cranio Sacraal Therapie een significante bijdrage geleverd.
Het Cranio Sacraal ritme wordt gecreëerd door een pompsysteem dat aangestuurd wordt vanuit de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd, waarna het heiligbeen naar beneden beweegt en vervolgens naar binnen draait. We kunnen deze beweging, dit ritme, beschouwen als de ‘ademhaling’ van het ons zenuwstelsel, dat alle lichaamsfuncties regelt en controleert. Daarmee is het Cranio Sacraal ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.
In het Cranio Sacraal ritme kunnen, als gevolg van allerlei grote en kleinere trauma’s in de loop van ons leven, verstoringen optreden. Bij trauma’s kan gedacht worden aan complicaties bij de bevalling en geboorte, operaties, infecties, ongevallen, pijnklachten, onverwerkte emoties, allerlei vormen van stress, enzovoort. Omdat het Cranio Sacraal systeem in direct verband staat met de meest basale lichaamsfuncties, kan verstoring hiervan klachten op velerlei gebied tot gevolg hebben.
​